Στήριξη και προώθηση του Τοπικού Σχεδίου Νομού Θεσ/νικης της ΑΝΕΘ

Στήριξη και προώθηση του Τοπικού Σχεδίου Νομού Θεσ/νικης της ΑΝΕΘ

Αρ. Πρωτ. 3580/26.08.09       

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

Η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΑΝΕΘ) από το 1992 όταν και συστήθηκε με την συμμετοχή φορέων της αυτοδιοίκησης του Νομού Θεσσαλονίκης, συνεταιρισμών και άλλων τοπικών φορέων, έχει επιδείξει έντονη δράση αναφορικά με την στήριξη και ανάπτυξη του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και τη μέγιστη εκμετάλλευση και επενδυτική διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ήδη τα αποτελέσματα των δράσεων της ΑΝΕΘ καταγράφηκαν και πιστοποιήθηκαν μέσω σχετικών ελέγχων του προηγούμενου προγράμματος Leader+.

Στα πλαίσια των δράσεων της ΑΝΕΘ για την ανάπτυξη και στήριξη της αγροτικής υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης υπεβλήθη προς έγκριση το σχέδιο του νέου τοπικού προγράμματος του Άξονα 4 «Εφαρμογή της προσέγγισης Leader» του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013». Πρόταση που κατέλαβε τη 2η θέση αξιολόγησης ανάμεσα σε 44 προτάσεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 41 έλαβαν την σχετική έγκριση.

Η εφαρμογή του νέου Τοπικού Προγράμματος δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής του νομού Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πρόγραμμα που αφορά το σύνολο των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης με εξαίρεση συγκεκριμένα εντός σχεδίου περιοχής Τοπικά Διαμερίσματα, μία περιοχή που ο συνολικός πληθυσμός της φτάνει τις 150.000 κατοίκους, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος αναλογικά με τις πληθυσμιακές περιοχές άλλων νομών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κατανομή των πιστώσεων της Δημόσιας Δαπάνης των εγκεκριμένων τοπικών προγραμμάτων ενέκρινε με την απόφαση 5807/29-6-2009 για το Τοπικό Σχέδιο του Νομού Θεσσαλονίκης το ποσό των 8.400.000 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια τροποποίησε με την απόφαση 5954/2-7-2009  στο ποσό των 7.750.000 ευρώ μειώνοντας το αρχικό ποσό που εκτιμήθηκε κατά 650.000 ευρώ. Η απόφασή αυτή για τη μείωση του επενδυτικού ποσού λειτουργεί δυσανάλογα ως προς τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του Τοπικού Σχεδίου του Νομού Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα αν εξετασθεί συγκριτικά με τα ποσά που εγκρίθηκαν για άλλους νομούς, τα Τοπικά Σχέδια των οποίων είχαν χαμηλότερη βαθμολογία, ενώ ο αγροτικός πληθυσμός τους είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν του Νομού Θεσσαλονίκης.

Η μείωση του επενδυτικού κεφαλαίου του Τοπικού Σχεδίου Νομού Θεσσαλονίκης ισοδυναμεί με περιορισμό των επενδυτικών δυνατοτήτων, μείωση του αριθμού των δικαιούχων, μείωση των θέσεων εργασίας και λιγότερη ανάπτυξη και στήριξη του αγροτικού πληθυσμού και της τοπικής οικονομίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιους λόγους προχώρησε το αρμόδιο Υπουργείο παρά την αρχική του απόφαση στην μείωση του ποσού πίστωσης του Τοπικού Σχεδίου του Νομού Θεσσαλονίκης; 

- Προβλέπεται να επανεξετάσει τις ανάγκες του Τοπικού Σχεδίου Νομού Θεσσαλονίκης και να επαναπροσδιορίσει την οικονομική στήριξη του;